2. OEUVRE OVERZICHT 3D

Zoltin was behalve tekenaar ook beeldhouwer

 

1. Uit de tekst van Dirk van Ginkel in het boek Zoltin Peeter het volgende citaat

In 1985 ontwerpt hij een kunstwerk voor Rijksinrichting Veldzicht in Balkbrug: De Wachters. In 1990 worden ze geplaatst, twee identieke beelden van gestapelde kubusachtige vormen, die in de verte doen denken aan de wolkenkrabbers die hem zo fascineerden. Ze zijn vervaardigd van impala, roestvrij staal en harsglas. De Wachters zijn kleurloos, organisch, alsof ze er altijd al hebben gestaan.

En voor de Generaal-Majoor Brugman kazerne in Heerenveen ontwerpt Peeter een zeven meter hoge zuil. Die staat op de binnenplaats, waar zij tot zeven keer toe weerspiegeld wordt door het omringende kantoorglas.

In de Leeuwarder Courant wordt het werk in 1992 aldus beschreven: ‘Vanaf de A7 kun je nog net het zadeldak-achtige topje zien, een verwijzing naar de Friese kerktorens. De vlakken van het beeld zijn bekleed met zinkplaten van verschillende grootte. De beeldhouwer heeft de ‘toren’ een beetje scheef gezet en een tikkeltje om zijn as gedraaid. Dat veroorzaakt een zwevend effect, een “poëtisch accent” tegenover de “rationele architectuur”.`

 

2. Verder is in deze hoofd categorie werk te zien zoals hij dat maakte in en om zijn boerderij en op tentoonstellingen tijdens manifestaties en in het Groninger museum.