Contact

Voor belangstelling, vragen of informatie kunt u contact met 

LEGACY ZOLTIN PEETER
Dolph Kessler
Telefoon: 06 51082598
info@dolphkessler.nl

ZP FONDS
De stichting ZP Fonds is bereikbaar via de secretaris Frank Sciarone
Meeuwerderbaan 14 9724 GW Groningen;
franksciarone@hotmail.com
HET BOEK Zoltin Peeter, tussen romantiek en modernisme is begin november 2020 uitgebracht.

Het bevat 344 bladzijden met 300 afbeeldingen van het werk van Zoltin Peeter.
Prijs 45 euro. Voor nadere informatie mbt de beschikbaarheid van dit boek stuur een email naar: info@dolphkessler.nl

Uit de beschrijving:

Zoltin Peeter werd in 1942 in Amsterdam geboren en overleed in 2019 in Hallum (Friesland). Leven en werk vielen bij hem steeds samen. Als kunstenaar was hij een einzelgänger die zich steeds duidelijker richtte op het eigen universum. Al op jonge leeftijd had hij veel succes met zijn Makro-etsen en met de Shadow-Case Productions, waarin hij schaduwwerking tot sprekend onderdeel van zijn werk maakte. Hij kreeg met dit werk tentoonstellingen in vele musea en galeries. Peeter was een veelzijdig kunstenaar: naast etsen, tekeningen en installaties maakte hij beeldhouwwerken, ook in de openbare ruimte. De laatste veertig jaar was hij de tekenaar van het noordelijke landschap van Europa; hij maakte daarvoor vele reizen naar IJsland en Noorwegen.

 

Zijn werk wordt gekarakteriseerd door de spanning tussen romantiek en modernisme. Als kind van zijn tijd werd Peeter uiteraard beïnvloed door het modernisme en later het postmodernisme. Ook kwam hij, als stadsjongen, steeds meer in de ban van het landschap. Hij raakte verknocht aan de stilte van Friesland en de ongereptheid van de natuur in het noorden van Europa. Hij werd daardoor zeker nog geen volbloed romanticus maar voelde zich wel thuis bij kunstenaars uit de romantische traditie.

 

Dit boek wil een autonoom, authentiek en interessant oeuvre ontsluiten door heel veel beeldmateriaal en door tekstbijdragen van Dolph Kessler, Dirk van Ginkel en Peter van Lier. In het eerste deel wordt een overzicht gegeven van zijn ontwikkeling als kunstenaar. In het tweede deel komt zijn ‘legacy’ aan bod, datgene wat er aan werk van Zoltin Peeter nog beschikbaar is.